Υλοποίηση οδικών έργων εξωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης και ανισόπεδου κόμβου Λαχαναγοράς

Υλοποίηση οδικών έργων εξωτερικής περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης και ανισόπεδου κόμβου Λαχαναγοράς

Αρ. Πρωτ. 13820/04.02.09

Προς Υπουργούς:
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- ΕΣΔΔΑ και Δημόσιας Τάξης


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης τα επικίνδυνα σημεία παγίδες για τους οδηγούς που διέρχονται το εθνικό οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και την περιφερειακή οδό της πόλης, ανέρχονται στα 26. Πιο συγκεκριμένα στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης εντοπίζονται πέντε συγκεκριμένα σημεία στα οποία σημειώνονται κυρίως τροχαία ατυχήματα. Για το έτος 2008 η περιφερειακή οδός κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στα τροχαία, καθώς κάθε μέρα σημειώνονται κατά μέσο όρο τέσσερα τροχαία ατυχήματα.


Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης είναι ο κόμβος της Λαχαναγοράς. Πρόκειται για κομβικό σημείο από το οποίο διέρχονται καθημερινά περίπου 115.000 οχήματα, οι οδηγοί των οποίων ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα αντιμετωπίζουν έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και πολύωρες καθυστερήσεις σε ώρες αιχμής. Λύση στο κυκλοφοριακό χάος του κόμβου της Λαχαναγοράς θα έδινε η δημιουργία ανισόπεδου κόμβου, έργο που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης.
Για ένα ωστόσο ολοκληρωμένο και σύγχρονο οδικό δίκτυο που να ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης της Θεσσαλονίκης, είναι απαραίτητη και η πραγμάτωση της εξωτερικής περιφερειακής οδού.
Η κατασκευή της εξωτερικής περιφερειακής οδού, θα έδινε σημαντική λύση στον μεγάλο όγκο αυτοκινήτων που δέχεται καθημερινά η περιφερειακή οδός, με αποτέλεσμα να μποτιλιάρει σε ώρες αιχμής ή σε πιθανό τροχαίο ατύχημα. Η δημοπράτηση ωστόσο του έργου, αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του έτους, ενώ το έργο με την υλοποίησή του πρόκειται να εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση περίπου 100.000 αυτοκίνητα που θα κινούνται από τον κόμβο του Τιτάν έως το Σχολάρι και τη εθνική οδό των Νέων Μουδανιών.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες του έργου δημιουργίας ανισόπεδου κόμβου στο ύψος της Λαχαναγοράς στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;

- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι περιβαλλοντικές, γεωτεχνικές και οικονομοτεχνικές μελέτες για την εξωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης του έργου;

Απαντήσεις Υπουργείων